Psotova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Psotova vila
Psotova vila
Psotova vila
Základní informace
Slohfunkcionalismus
ArchitektFrantišek Kalivoda
Výstavba1935–1936
Poloha
AdresaKaplanova 274/1, Brno, ČeskoČesko Česko
UliceKaplanova
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky48200/7-7515 (PkMISSezObrWD) (součást památky kolonie Pod vodojemem)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Psotova vila v Brně byla postavena ve funkcionalistickém stylu podle projektu architekta Františka Kalivody v letech 19351936 jako součást kolonie Pod vodojemem. Nachází se v katastrálním území Stránice č. p. 274 (Masarykova čtvrť), Kaplanova ulice č. o. 1.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Vlastní dům si nechal v nově vytvářené vilové kolonii Pod vodojemem na vrcholu Žlutého kopce postavit baletní tanečník a choreograf Ivo Váňa Psota se svou manželkou Ninou. Využil k tomu služby architekta Františka Kalivody, který právě ukončil studium na České vysoké škole technické v Brně a tato stavba tak byla jednou z jeho prvních realizací. Kalivoda navrhl vilu, jež se nachází na jihozápadním svahu, ve funkcionalistickém stylu; její výstavba proběhla v letech 1935–1936.[1]

Vila je ze strany ulice přízemní, zahradní průčelí má dvě podlaží. Centrální chodba celou délkou domu v přízemí i prvním patře rozděluje budovu na obytnou část obrácenou směrem do zahrady a hospodářskou část v uličním traktu. Hlavním vchodem z ulice se návštěvník dostane přes malé zádveří přímo do chodby v prvním patře. Zde se ve směru do zahrady nachází ložnice a obývací pokoj (s přístupem na balkón) prostorově propojený s jídelnou. V čele chodby se nalézá prostor koupelny, menší polovina podlaží obrácená do ulice obsahuje pokoj pro hosta, samostatné WC, zádveří, pokoj služky a kuchyni se spíží. Schodiště umístěné přímo v chodbě ústí v přízemí do spodní chodby ke druhému východu. V tomto podlaží se nachází směrem do ulice garáž, prádelna a komora. Zbytek přízemí zabírá z chodby přístupný druhý byt, který je tvořen vlastní předsíní, kuchyní se spíží, komorou, samostatným WC, obývacím pokojem, ložnicí a koupelnou. Zahrada pod vilou je terasovitě upravena.[1] Později byla vila jihovýchodním směrem rozšířena.

Dne 3. května 1958 bylo průčelí vily zapsáno na seznam kulturních památek.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SEDLÁK, Jan, a kol. Slavné brněnské vily. Brno: Foibos, Národní památkový ústav a Muzeum města Brna, 2006. ISBN 80-903661-5-5. S. 114–115. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2014-06-25]. Identifikátor záznamu 161202 : Rodinný dům soubor rodinných domů, z toho jen: průčelí. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁK, Jan, a kol. Slavné brněnské vily. Brno: Foibos, Národní památkový ústav a Muzeum města Brna, 2006. ISBN 80-903661-5-5. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]